Een kijkje achter de schermen van BRN® door Mastertrainer Wendy.

BRN filming

3, 2, 1….actie! The making of BRN®.

Vandaag verklap ik de geheimen achter de schermen van BRN®. Ik ga jullie namelijk vertellen hoe het maken van een dvd in zijn werk gaat.

Het begin
Laten we helemaal bij het begin beginnen; het moment dat Maaike & Bianca de muziek hebben uitgekozen en de choreografie (zo goed als) gemaakt is. We komen dan met het team bij elkaar om de nieuwe release door te nemen. Dat doen we eigenlijk gewoon door de les te doen, dus Maaike en Bianca presenteren de tracks die zij gechoreografeerd hebben aan ons en wij doen mee als deelnemers. Na afloop (of soms lekker chaotisch tussendoor) bespreken we dan hoe de les “voelde”, of de bewegingen goed te volgen waren en de intensiteit klopt met de track en de plaats in de release. Daarna worden eventueel nog wat laatste aanpassingen gedaan en worden de muziek en de choreografie gemaild naar het hele team.

Wie, wat, hoe?
De trainers die dat kwartaal de dvd opname voor hun rekening nemen, gaan dan aan de slag met studeren en oefenen. We spreken een aantal keer met elkaar af om samen te oefenen en bepalen wie welke track gaat geven. Daarnaast wordt er altijd heeeeeeeeel druk geappt over van alles en nog wat. Wat trekken we aan? Wanneer laat jij een preview zien en wie doet de opties? Wat voor finish zullen we doen? Hoe laat gaan we weg? Wie rijdt er met wie mee? Wie doet de workshop?

Lekker vroeg
Als alles besproken en afgesproken is, dan is het zover; de dag van de dvd opnames! Meestal moeten we al vroeg op pad om op tijd in de studio te kunnen zijn. We filmen namelijk altijd bij QFES studio’s in Schagen en dat is voor de meesten van ons niet echt naast de deur. Omdat we vaak gezellig met elkaar meerijden kunnen we tijdens de rit nog even wat laatste dingetjes doornemen. In Schagen aangekomen moeten we altijd eerst even heel hard lachen om het bord “Schagen heeft het!” dat aan het begin van het dorp staat. In Schagen is namelijk niet echt veel te beleven, behalve 1 keer per kwartaal als we met het leukste team de studio onveilig komen maken.

De studio
De eerste keer dat ik in de studio kwam was ik verbaasd over hoe klein het eigenlijk is. Op mijn scherm thuis leek het altijd een hele grote ruimte, maar dat viel even tegen. Ik moest ook even knipperen met mijn ogen, want de studio is knalgroen. Zoals ook bij veel films en tv programma’s, zodat er dan verschillende achtergronden in geplakt kunnen worden. Jullie moeten er nog wel even op wachten, maar ik kan jullie vast verklappen dat we bij BRN® 25 een hele toffe nieuwe achtergrond hebben, zie foto in deze blog voor sneak peak!
Om ervoor te zorgen dat we tijdens een track niet ineens uit beeld lopen of springen, moeten we vooraf alle bewegingen even laten zien. De mannen van de techniek kunnen dan de camera goed instellen en geven de bewegingsruimte aan door groen geschilderde latjes neer te leggen. De laatste keer hebben we met het hele team tegelijk gefilmd en moesten we zelfs pionnetjes gebruiken om netjes in positie te blijven 🙂

Het filmen
En dan gaan we echt beginnen. Bij de trainer die de track geeft wordt de microfoon geïnstalleerd, we nemen onze posities in en dan is het “camera loopt in 3, 2, 1…”. Track voor track nemen we de dvd op en dat duurt soms behoorlijk lang. 1 klein foutje en de track moet opnieuw, soms wel 6x! Je kan je voorstellen dat als je bijvoorbeeld een zware benen track moet doen en die 5x fout gaat in de laatste 20 seconden van de track, dat je benen dan heel hard huilen… Gelukkig kunnen we er meestal met elkaar hard om lachen. Ik kan me herinneren dat we bij BRN® 1 of 2 zelfs een blooper filmpje hebben gemaakt, hahaha. Ook de versprekingen zijn soms hilarisch. De presentatie is zoals jullie inmiddels wel weten in het Engels en dan kom je er weleens achter dat je iets wil zeggen, maar dan het Engelse woord niet kent. Er zijn al heel wat nieuwe Engelse woorden verzonnen tijdens de opnames, kan ik jullie vertellen.

Workshop en Virtueel
Naast de instructor dvd moeten ook de workshop en BRN® Virtual opgenomen worden en dat allemaal op dezelfde dag als XCORE® Virtual, workshop en instructor dvd. De planning is altijd te krap, waardoor we altijd uitlopen. Gelukkig is er boven de studio een relaxte soort van huiskamer, waar we lekker koffie kunnen drinken en wat kunnen eten. Boven kun je via een tv scherm de opnames volgen en kun je dus in de gaten houden wanneer jouw deel begint. Ondanks dat het soms echt kielekiele was, is het tot nu toe steeds gelukt om alles in 1 dag opgenomen te krijgen.

Voldaan
Als de opnames erop zitten rijden we moe maar voldaan terug naar huis en is het wachten op de uiteindelijke beelden. Hoe is het geworden? Zijn we tevreden? Hoe gaat de les ontvangen worden? etc. Voor BRN® 25 zit het feestje er alweer op, maar ik heb nu alweer zin in BRN® 26! Ready? Set? ACTION!

Geef een reactie

XHTML: U kunt deze tags gebruiken: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

BRN® op Facebook BRN® op Twitter BRN® op Instagram